با توجه به تغییرات قیمت ارز در سالهای اخیر، قیمت ورق گالوانیزه و انوع محصولاتی که قیمت آنها وابسته به نرخ ارز است در حال نوسان بوده و ثابت نیست. در وبسایت سراج توس شما میتوانید در لحظه، از قیمت انواع آهن و فولاد اطلاع پیدا کنید. برای دریافت اطلاعات بیشتر درمورد انواع مشتقات آهن و فولاد و نحوهی ارسال آنها، میتوانید با پشتیبانان ما در شرکت سراج توس تماس بگیرید.
ورق گالوانیزه چیست
ورق گالوانیزه، ورق فولادی است که با لایهای از روی پوشیده شده باشد. به فولاد گالوانیزه در انگلیسی “Galvanized Steel” گفته میشود. یکی از روشهای محافظت از خوردگی فلزات، گالوانیزه کردن آن است که این عمل از طریق پوشاندن فلز مادر توسط لایهای از فلز محافظ انجام میشود. همچنین ورق گالوانیزه در دسته ورقهای سرد قرار دارد.
اگر ورق فولادی را با فلز روی پوشش دهند، ورق گالوانیزه، ایجاد میشود. اگر پوشش روی از بین برود یا حتی شکسته شود، این ورق به هیچ وجه زنگ نخواهد زد. میزان مقاومت پوشش گالوانیزه متناسب با ضخامت آن است. گالوانیزه کردن یکی از اقتصادیترین روشهای محافظت فولادها در محیطهای خورنده است. روشهای متفاوتی برای گالوانیزه کردن فولاد و آهن وجود دارد، از بهترین و اقتصادیترین روشهای گالوانیزه نمودن ورقهای آهنی، غوطهور ساختن ورق آهنی در حوضچهی مذاب است. میزان پوشش گالوانیزه یا همان ضخامت روی بر روی ورقها و سایر مقاطع فلزی، متفاوت میباشد. میزان پوشش گالوانیزهی ورقها بر اساس جرم پوشش فلز روی”ZN” آنها تعیین میگردد؛ که میتواند از ۱۰۰ تا ۳۵۰ گرم بر مترمربع متغیر باشد.
سعی ما بر این است که در این مطلب شما را با ورق گالوانیزه و تمام آنچه در مورد این محصول باید بدانید، آشنا کنیم. با ما در وبسایت سراج توس همراه باشید.
گالوانیزه چیست
معمولا فولاد و آهن، از عناصری هستند که دچار خوردگی، زنگزدگی میشوند. راههای مختلفی برای حفاظت از سازههای فولادی در برابر خوردگی و زنگزدگی وجود دارد که گالوانیزه کردن با روی، یکی از این روشها است و میتوان از آن بهعنوان بهترین روش برای اکثر سازههای فولادی نیز نام برد. آهن یا فولادی که با روی پوشیده میشود، به مقاومت بالایی میرسد. روی باعث میشود آهن از هرگونه زنگزدگی در امان بماند و به عمر آن اضافه شود. گالوانیزه به دلیل مقاومتی که دارد در جوامع مختلف دارای محبوبیت است و قدمت آن را میتوان به حدود ۱۵۰ سال پیش نسبت داد. امروزه مقدار زیادی از فلز روی تولیدی در جهان برای پوشش گالوانیزه مصرف میشود. به فرایند گالوانیزه شدن، گالوانیزاسیون میگویند.
در ادامهی این مطلب به ارائهی اطلاعات بیشتری درباره ورق گالوانیزه میپردازیم.
زنگ زدگی چیست
زنگزدگی به خوردگی آهن و آلیاژهای آن اطلاق میشود. اکسیداسیون آهن معمولاً از طریق واکنش این فلز با اکسیژن صورت میگیرد. اگرچه اکسیداسیون برای فلزهای دیگر نیز رخ میدهد، اما عموما به عنوان زنگزدگی شناخته نمیشود. انواع دیگری از زنگزدن وجود دارد که حاصل واکنش آهن و کلر است که به آن زنگسبز میگویند. از مهمترین اکسیدهای آهن میتوان به هماتیت و مگنتیت اشاره کرد. مگنتیت، خاصیت مغناطیسی بیشتری دارد. وقتی آهن با آب و اکسیژن و یا با اکسندههای قوی مانند اکسیدکربن و یا اسیدهای قوی، تماس پیدا کند؛ زنگ میزند. وجود محلولهای الکترولیت نیز، سرعت زنگزدن آهن را بسیار افزایش میدهند. باید خاطر نشان کرد که وجود محیط بازی، از سرعت اکسیداسیون میکاهد.
فرآیند گالوانیزاسیون
گالوانیزه کردن یا گالوانیزاسیون، یکی از اقتصادیترین روشهای محافظت از فلزات در محیطهای خوردنده است. طی این فرآیند که نوعی حفاظت گالوانیکی است، فلز پایه به منظور مقاومت در برابر خوردگی و زنگ زدگی بهطور کامل با لایهای از فلز روی پوشانده میشود. برای این منظور میتوان فولاد را در حمام مذاب روی غوطهور کرد.
علت استفاده از فلز روی در این فرآیند، خاصیت حفاظت کاتدی این فلز است. خاصیتی که در آن کاتد جایگزین آند میشود و با ایجاد یک سطح همپتانسیل و مثبت یعنی همان کاتد، در کلیه سطح فلز، از ورود یونهای فولاد به محیط اطراف جلوگیری بهعمل میآید و جریان خوردگی متوقف میشود. هر چه ضخامت فلز روی بیشتر باشد، میزان مقاومت پوشش و در نتیجه مقاومت فلز در برابر خوردگی و زنگزدگی بیشتر میشود. طول عمر فلز گالوانیزه شده، هزینهی گالوانیزه کردن و محیطی که فلز در آن قرار خواهد گرفت در انتخاب وزن و ضخامت روی تاثیر گذار است.
ورقها و مفتولهای فولادی با این روش گالوانیزه شده و از این طریق، برای استفاده در محیطهای رو باز و قرار گرفتن در معرض آب و هوای مرطوب و در محیط خوردنده، مانند دریا مناسب میشوند. مفتول گالوانیزه، برای تولید انواع توری، توری حصاری، توری مرغی، توری گابیون و سیمخاردار بهکار گرفته میشود و باعث افزایش طول عمر آنها میشود.
فرایند گالوانیزاسیون با دو روش گالوانیزهی سرد و گالوانیزهی گرم صورت میگیرد.
گالوانیزاسیون گرم:
گالوانیزه نمودن ورق سیاه را به روش گرم، گالوانیزاسیون گرم میگویند.این روش از رایجترین و قدیمیترین روشهای گالوانیزاسیون است. در این روش برای گالوانیزه نمودن میبایست در دمای ۴۶۰درجه، فلز پایه درمخزن روی مذاب غوطهور شود تا بین فولاد و روی واکنش شیمیایی صورت گیرد.
مزایای گالوانیزه کردن با فرایند گرم:
- مقاوم بودن در برابر سایش
- وجود لایهی محافظ ضخیم
- مقاومت دربرابر زنگزدگی و خوردگی
- سادگی و راحتی این روش
- عمرطولانی
- هزینهی پایین
کاربرد گالوانیزاسیون گرم:
از این روش غالبا برای مقاوم نمودن فلزاتی که درفضایباز هستند استفاده میشود و میتوان به موارد ذیل اشاره کرد:
- ساختمان
- سازههای فولادی
- ناودانی
- گارد ریلهای جادهها
- دکل دوربین
- لولهی اتصال آب
گالوانیزه کردن بافرایند سرد یا الکترولیز:
در این روش بر روی فلز پایه نمک روی با آب یا محلول اسیدی، اسپری میشود. در این فرایند لایهی گالوانیزه، دارای ظاهری یکنواخت و براق میباشد و ضخامت این لایه ۲۵میکرون است.
کاربرد گالوانیزاسیون سرد:
- مفتول گالوانیزهی سرد
- ساخت خودرو
- قطعهسازی
- پیچ و مهره
- فلزاتی که برای مصارف بهداشتی کاربرد دارند
تفاوتهای گالوانیزاسیون سرد و گرم:
تفاوت در ضخامت لایه:
در روش گالوانیزهی گرم لایه، دارای ضخامت ۱۰۰ الی ۱۳۰ میکرون بوده اما در روش گالوانیزه سرد ضخامت لایه، ۲۵ میکرون است و لایهی روی در روش گرم ضخامت بیشتری دارد .
تفاوت در نوع کاربرد:
فولادی که با روش گرم گالوانیزه شده، در فضاهای باز و فضاهایی که در معرض خوردگی بیشتر هستند، مورد استفاده قرار میگیرد؛ زیرا ضخامت لایهی آنها بیشتر است اما در روش سرد، ضخامت لایه کمتر است.
تفاوت در روش تولید:
در روش گالوانیزهی گرم، فلز پایه باید در روی غوطهور شود. اما در فرایند گالوانیزهی سرد، بر روی فلزپایه باید محلول نمک روی، اسپری شود.
تفاوت در شکل ظاهری:
فلز گالوانیزاسیون گرم، سطح کدر و ناصافی دارد اما فلز گالوانیزاسیون سرد، سطح براق و صافی دارد. فلزهای گالوانیزاسیون گرم، دارای عمر طولانیتری نسبت به روش گالوانیزهی سرد هستند. روش گالوانیزهی گرم، گران قیمتتر از روش گالوانیزهی سرد میباشد .
کاربردهای ورق گالوانیزه
از جمله برخی کاربردهای ورقهای گالوانیزه، میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- در برخی از قطعات لوازم خانگی و تجهیزات آشپزخانه
- پانلها و تابلوهای برق، سینی کابل
- مجراهای هوا و دودکشها ، ناودانها و لولهها
- مخازن
- بدنه و سقف سولهها و سالنها
از آهن گالوانیزه، در ساخت لوازمی مثل: کابینت آشپزخانه، لوله بخاری، لولههای آب، کانال کولر، شیروانی منازل و هر مکان دیگری که ممکن است در معرض خوردگی آهن وجود داشته باشد، استفاده میشود. در آلیاژهای آهن اصطلاح فولاد استیل برای این است که درصدی کربن در آنها موجود است و معمولا فلزهای دیگری نیز در آن به کار میرود. خواص فولادی به میزان درصد کربن و همینطور به عملیات حرارتی انجام شده روی فولاد و فلزهای آلیاژ دهندهی موجود در آن وابسته است.
در کارخانهها ورق گالوانیزه، به دو شکل کلی رول فرم و فابریک تولید و به بازار عرضه میشوند. ضخامت ورقهای رول فرم گالوانیزه ۰.۱۸ میلیمتر تا ۶ میلیمتر است و دو عرض این ورق ها ۱۰۰ سانتیمتر و ۱۲۵ سانتیمتر میباشند. وزن عمومی رولها به ضخامت، عرض رول و کارخانهی تولید کنندهی آن بستگی دارد.
برای خرید آنلاین ورق گالوانیزه با مناسبترین قیمت به وبسایت سراج توس مراجعه کنید.
مزایای ورق گالوانیزه
فواید استفاده از ورق گالوانیزه عبارت است از:
هزینهی ساخت کمترمیباشد:
انجام عملیات گالوانیزاسیون، نسبت به روشهای دیگری که برای جلوگیری از زنگزدگی و خوردگی صورت میگیرد، هزینهی کمتری دارد.
برای تعمیرات و نگهداری به هزینهی کمتری نیاز است: در شرایطی که در مراحل گالوانیزینگ برای جلوگیری از زنگزدگی صورت میگیرد، نیازی به تعمیرات و نگهداری نخواهد داشت و همین باعث کم هزینه بودن آن میشود.
طول عمر زیاد ورقهای گالوانیزه:
طول عمر ورقهای گالوانیزه که با لایهی روی پوشش داده شدهاند، در محیطهای کاملا خورنده که امکان زنگزدگی زیاد است، در حدود ۲۰ تا ۳۰ سال است.
اعتبار:
قابل اعتماد بودن برای مصرفکننده بهخاطر بحث در مورد استانداردهای مختلف در خصوص گالوانیزینگ ورقهای فولادی که درخصوص ایجاد پوششهای نازک روی است و همینطور، نحوهی عملکرد و طول عمر لایهی روی میباشد.
ماندگاری و دوام پوشش:
از طریق گالوانیزه پوششی که بر روی ورقها ایجاد شده بهخاطر ساختار خاص متالورژیکی، از مقاومت بسیار بالایی در برابر صدمات سایش، مکانیکی و زنگزدگی برخوردار است.
حفاظت در برابر صدمات محیطی:
پوشش ورق بهدلیل وجود گالوانیزه شدن که در فولاد اثر گذاشته و نفوذ کرده و مثل کاتد عمل میکند بههمین علت میتواند مقاطع ریزی که در روی سطح وجود دارند را از صدمات محیطی و زنگ زدگی محافظت کند.
محافظت کامل ورق گالوانیزه:
پوششی که روی سطح ورق فولادی ایجاد میشود، میتواند تمام نقاط و سطوح فولاد را اعم از جاهای کوچک، گوشهها و فرورفتگیها را پر کند و از خوردگی و زنگزدن آنها جلوگیری کند. در این خصوص، هیچ پوششی بهتر از پوشش گالوانیزهای نخواهد بود که بتواند اینگونه عمل کند.
بازرسی آسان ورق گالوانیزه:
پوشش گالوانیزهی ورق را بهراحتی و آسانی و بدون نیاز به هیچگونه آزمایش مخربی میتوان انجام داد و میتوان آن را تنها از طریق چشم کنترل و بازرسی نمود. فقط در شرایط بسیار خاص که نیاز به ارائهی تضمین جهت کنترل کیفیت است، نیاز به آزمایشهای مخرب عملی می شود
رسیدن به هدف مورد نظر در مدت زمان بسیار کوتاه:
در شرایطی که نیاز باشد در محل مورد نظر، از ورقهای گالوانیزه استفاده شود، بدون نیاز به صرف مدت زمان طولانی، میتوان شرایط لازم را جهت گالوانیزه کردن ورق، محیا کرد.
محافظت کامل فولاد توسط پوشش گالوانیزه:
مراحل گالوانیزه، وابستگی به شرایط آب و هوایی ندارد.
کارخانجات تولید ورق گالوانیزه در ایران
کارخانههای زیر از جمله کارخانههایی هستند که در ایران به تولید ورق گالوانیزه میپردازند:
شرکت فولاد مبارکه اصفهان
شرکت صنایع هفت الماس
شرکت فولاد امیرکبیر کاشان
شرکت ورق خودرو شهرکرد
شرکت صنایع ورقهای پوشش دار تاراز چهارمحال
سایت سراج توس مناسبترین قیمت ورق گالوانیزه را بهصورت لحظهای ارائه میدهد.
برای اطلاع از قیمت لحظه ای ورق گالوانیزه میتوانید با شماره تلفن ۰۵۱۳۷۶۶۶۰۶۱ داخلی ۱ تماس گرفته و در جدول زیر آخرین تغییرات قیمت ورق گالوانیزه را مشاهده نمایید.