کنفرانس بینالمللی اقلیمی موسوم به COP26 از روز یکشنبه ۳۱ اکتبر تا ۱۲ نوامبر، در گلاسکو اسکاتلند درحال برگزاریست. این نشست درحالی برگزار میشود که خشم و یاس ناشی از مسکوت ماندن اهداف توافق پاریس برآن سایه افکنده است. از نظر بسیاری این کنفرانس آخرین امید به نجات زمین و بشریت تلقی میشود و نخست وزیر بریتانیا شکست آن را شکست همهچیز خواندهاست. برای تمامی کشورهای شرکتکننده در کنفرانس کاپ ۲۶ روشن است که برنامههای کنونی برای رسیدن به اهداف توافق پاریس کفایت نمیکند.
سخنان آنگلا مرکل و وعده آلمان برای به صفر رساندن انتشار CO2
آنگلا مرکل در سخنرانی خود، از همهی کشورهای جهان خواست با جدیت بیشتری برای مقابله با گرمایش زمین اقدام کنند و تاکید کرد که هنوز اهداف و تعهدات کنفرانس سال ۲۰۱۵ در پاریس تحقق نیافتهاند.
مرکل با بیان این که کشورهای صنعتی در این مسیر مسئولیت ویژهای بر عهده دارند افزود بر همین اساس آلمان آماده است سهم خود را در این کار ادا کند و میزان انتشار گازهای گلخانهای را تا یک دهه دیگر به نسبت سال ۲۰۱۹ تا ۶۵ درصد کاهش دهد و تا سال ۲۰۴۵ به صفر برساند.
آلمان قصد دارد در کنار پیشبرد و گسترش پروژههایی مانند حفاظت از جنگلها وارد مشارکت در پروژههایی در زمینه انرژی با آفریقای جنوبی شود که از طریق آنها خاتمه دادن به استفاده از نیروگاههای زغال سنگی تسریع شود.
درخواست رییس جمهور فرانسه از کشورهای ثروتمند
امانوئل مکرون یکی دیگر از سخنرانان کنفرانس گلاسکو بود که از همه کشورهای جهان، به خصوص آنها که سهم بیشتری در تولید گازهای گلخانهای دارند خواست که سیاستهای متعهدانهتری برای مقابله با تغییرات اقلیمی اتخاذ کنند.
مکرون از کشورهایی که برنامههای ملی آنها با هدف محدود کردن گرمایش زمین به یک و نیم درجه سانتیگراد همخوانی ندارد خواست برای مقابله با تغییرات اقلیمی تلاشهای خود را افزایش دهند.
عذرخواهی بایدن به خاطر سیاستهای ترامپ در ارتباط با تغییرات اقلیمی
جو بایدن، وعده داد آمریکا به هدفگذاریهای اقلیمی خود پایبند میماند. او میگوید این پایبندی به این معناست که ایالات متحده انتشار گازهای گلخانهای را تا سال ۲۰۳۰ به میزان ۵۰ تا ۵۲ درصد کاهش خواهد داد.
بایدن ضمن عذرخواهی از سیاستهای دولت دونالد ترامپ در ارتباط با تغییرات اقلیمی گفت: «من به خاطر این واقعیت که آمریکا در دولت قبلی از پیمان اقلیمی پاریس خارج شد پوزش میخواهم.
بایدن تاکید کرد آمریکا نه تنها دوباره به صحنه بازگشته بلکه آمادگی دارد که برای مقابله با تغییرات اقلیمی نقشی پیشتاز بر عهده بگیرد و دولت او در این زمینه وارد عمل میشود و در حد حرف باقی نمیماند.
هشدار دبیر کل سازمان ملل نسبت به بروز فاجعه اقلیمی
برخلاف اجلاس ایتالیا که حاضران در آن نماینگان بیست اقتصاد بزرگ جهان بودند در کنفرانس COP26 هیئتهایی از ۱۹۷ کشور حضور دارند. بیست قدرت اقتصادی که سران آن در ایتالیا گردهم آمدند عامل انتشار ۸۰ درصد گازهای گلخانهای جهان به شمار میروند اما نتیجه مذاکرات آنها در زمینه مقابله با تغییرات اقلیمی برای فعالان محیط زیست بسیار مایوسکننده بود.
آنتونیو گوترش، دبیر کل سازمان ملل متحده نیز که از بینتیجه ماندن اجلاس گروه ۲۰ بسیار سرخورده شده در گلاسکو هشدار داد که جهان در حال حرکت به سمت یک فاجعه اقلیمی است.
او اظهار داشت، شکست تلاشها برای مقابله با تغییرات اقلیمی برای کشورهای جزیرهای و مناطق به شدت در معرض خطر گزینه نیست بلکه “تیرخلاص” است.
تعهد کشورها به توقف جنگلزدایی تا سال ۲۰۳۰
در کنفرانس اقلیمی گلاسکو، سران بیش از ۱۰۰ کشور جهان متعهد شدند از تخریب جنگلها جلوگیری کنند. این پروژه در گام نخست تا سال ۲۰۳۰ ادامه خواهد یافت. در هر دقیقه یک زمین جنگلی به وسعت ۲۷ زمین فوتبال از بین میرود.
کشورهای شرکتکننده در پروژه مقابله با تخریب جنگلها از جمله آلمان و تمامی اتحادیه اروپا صاحب ۸۵ درصد جنگلهای دنیا؛ حدود ۳۴ میلیون کیلومتر مربع هستند. این کشورها در دومین روز کنفرانس اقلیمی گلاسکو متعهد شدند که تا سال ۲۰۳۰ به تخریب جنگلها خاتمه دهند. در میان این کشورها دارندگان بزرگترین جنگلهای دنیا نیز حضور دارند از جمله کانادا، روسیه، برزیل، کلمبیا، اندونزی، چین، نروژ و جمهوری کنگو.
دولت بریتانیا که میزبان نشست گلاسکوست اعلام کرد که حدود ۱۲ میلیارد دلار از بودجه عمومی کشورهای عضو پروژه برای حفاظت از جنگلها صرف خواهد شد. علاوه بر آن حدود هفت میلیارد و دویست میلیون دلار نیز سرمایهگذاری از بخش خصوصی صورت خواهد گرفت.
جوکو ویدودو، رئیس جمهوری اندونزی گفت که کشورش خوشبختانه صاحب جنگلهای بارانی فراوانی است و دولت او خود را موظف میداند از این “سرمایه طبیعی” محافظت کند.
تظاهرات در جهت اقداماتی بیشتر و قاطعتر در جهت حفظ محیط زیست
هزاران کودک به همراه والدینشان، دانشجویان و کارگران و بسیاری دیگر از شهروندان روز ۵ نوامبر (۱۴ آبان) به سوی مرکز شهر گلاسگو، محل ۲۶مین کنفرانس بینالمللی اقلیمی دست به راهپیمایی زدند. تظاهراتکنندگان به مناسبت این کنفرانس جهانی از سران کشورها خواستار اقداماتی بیشتر و قاطعتر در جهت حفظ محیط زیست شدند.
تظاهراتکنندگان در محل پایانی این راهپیمایی شاهد سخنرانی فعال جوان سرشناس جهانی محیط زیست، گرتا تونبرگ خواهند بود. تونبرگ در آستانهی برگزاری کنفرانس اقلیمی خواستار فشار افکار عمومی به نمایندگان دولتهایی مذاکرهکننده شده است.
هواداران جنبش “جمعهها برای آینده” از سراسر جهان برای اعتراض به گلاسگو آمدهاند. دومینیکا لاسوتا، فعال لهستانی این جنبش که در گلاسگو حضور دارد، در سخنانی انتقادی گفت که سران سیاسی تاکنون حرف زیاد زدهاند، اما اقدامی در کار نیست.
لاسوتا میگوید: «ما تجربه کردهایم که سران کشورهای جهان گویی در افسانه بحران اقلیمی فرو رفته و از جایشان تکان نمیخورند؛ آنها فکر میکنند میتوانند کلمات و سخنرانیهای زیبا به ما عرضه کنند که هیچ عمل مشخص پشت آن نخوابیده است؛کسانیکه در قدرت هستند، بهکلی با واقعیت بیگانهاند.»
منبع: www.dw.com/fa-ir