قیمت ورق روغنی با توجه به کاربرد گسترده و رقابتی بودن بازار این محصول در بین تولیدکنندگان مختلف، همواره در نوسان است. برای دریافت بهترین قیمت و همچنین برای دریافت اطلاعات بیشتر درمورد انواع آهن و فولاد و نحوهی ارسال آنها، میتوانید با پشتیبانان ما در شرکت سراج توس تماس بگیرید.
ورق روغنی چیست؟
ورق روغنی در انگلیسی “Cold Rolled Steel Sheet” نامیده میشود. ورقهای روغنی، ورقهایی فلزی هستند که توسط نورد سرد تولید میشوند و کاربردهای بسیاری دارند. این ورقها به دلیل شکل ظاهری و آغشته بودن به روانساز مرحلهی نورد سرد به ورق روغنی مشهورند. ورق روغنی، اصلیترین محصول در دستهی ورق سرد است. از ورق روغنی در ساخت ورقهای گالوانیزه استفاده میشود و بسیاری از صنایع به آنها وابسته هستند.
علیرغم اینکه بسیاری بر این باورند که کاربرد ورق روغنی در تولید محصولات، یک تجربهی جدید است، اما در واقع بیش از ۱۰۰ سال است که این نوع ورق، مورد استفاده قرار گرفته است. استفاده از ورق روغنی در ساختمانسازی از دههی پنجم قرن هجده آغاز شد که البته استفاده از آن بیشتر شکل آزمایشی داشت و به چند ساختمان ساده محدود میشد.
سالهای سال است که محصولات ساخته شده با ورقهای روغنی، در موارد مختلف و زیادی با موفقیت بهکار گرفته شدهاند. کارایی ورقهای روغنی جدید، نسبت به ورقهایی که در گذشته مورد استفاده قرار میگرفتند، بهبود یافتهاست. ورقهای روغنی، امکان کنترل بهتر ضخامت، شکل، پهنا، سطح ظاهری و سایر خصوصیات کیفی دیگر را فراهم میکنند. در این مطلب شما را با ورق روغنی و هر آنچه در مورد این محصول باید بدانید آشنا خواهیم کرد. با ما در وبسایت سراج توس همراه باشید.
کاربرد ورق روغنی در صنعت
از آنجا که ورقهای روغنی ظاهری مناسب دارند، در صنایعی که نیاز به ورقهایی زیبا دارند مورد استفاده قرار میگیرند. بههمین دلیل خریداران اصلی ورقهای روغنی در صنعت طیف گستردهای دارند از جمله: وسایل و لوازم خانگی، خودروسازها، سازندگان قفسه و ابزارهای طبقهبندی، ساخت بشکهها و مخزنهای فلزی. علاوه بر زیبایی، استحکام مناسب ورقهای نورد سرد روغنی، آنها را تبدیل به کالایی پرکاربرد برای ساخت بدنهی زیرین خودرو کردهاست.
از ورقهایی که با فلز روی پوشیده میشوند، در بخشهای مختلف صنعت میتوان استفاده کرد. این ورقها با توجه به آلیاژی که در آنها به کار رفته و همچنین عملیات حرارتی که داشتهاند، به ۳ دسته کلی تقسیمبندی میشوند. ورق روغنی ST12، ورق روغنی ST13 و ورق روغنی ST14 که بهترتیب ورقهای معمولی، نیمه کشش و فوق کشش هستند.
از معروفترین برندهای تولید کنندهی ورقهای روغنی در ایران، میتوان از شرکتهای فولاد مبارکه اصفهان، شرکت هفت الماس و شرکت فولاد غرب نام برد. برخی از تجار و بازرگانان نیز با پیشرفت تجارت جهانی، اقدام به وارد کردن انواع ورق روغنی از کشورهای خارجی کردهاند که در این بین ورقهای وارداتی از کشورهای قزاقستان و روسیه از پرکاربردترین انواع ورق روغنی خارجی در بازار ایران میباشند.
برای خرید آنلاین ورق روغنی با مناسبترین قیمت به وب سایت سراج توس مراجعه کنید.
انواع پرکاربرد ورق روغنی
از جمله اولین و مهمترین کاربردهای ورق روغنی میتوان به استفاده آنها در اموری که نیاز به ظاهر زیبایی دارند اشاره کرد. چرا که سطح ورقهای روغنی، صاف و براق بوده و از ظاهر زیبایی برخوردار هستند.
همچنین از دیگر کاربرد های ورق روغنی می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- استفاده در بدنهی خودرو
- لوازم خانگی
- ساخت انواع قفسه
- طراحی و ساخت انواع پانلها
لازم به ذکر است که مقاومت بالای ورق روغنی، به مهمترین مزیت آن تبدیل شدهاست. این موضوع خود باعث شده تا کاربردهای ورق روغنی در امور مختلف گسترش یابد.
از انواع ورقهای روغنی و موارد استفادهی آنها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- استفاده از ورق روغنی فوق کشش برای تولید فیلتر اتومبیل
- استفاده از ورق روغنی فوق کشش در بدنهی اتومبیلها
- استفاده از از ورق روغنی EK2 برای اجاق گازهایی که دارای صفحه فلزی لعابگیر هستند
- استفاده از ورق روغنی نوع QSTE ضد سایش برای ساخت قطعات زیرین اتومبیل
- استفاده از ورقهای روغنی که دارای ویژگی ضدخورندگی و زنگزدگی هستند در تولید اگزوز
- استفادهی گسترده از ورقهای روغنی در صنایع لوازم خانگی
- کاربردهای گوناگون در صنعت خودرو
- کاربرد در رادیاتورسازی
- ساخت بشکه و مخزن فلزی
- مبلمان اداری
- ساخت پانلهای غیر قابل انعطاف
ابعاد ورق روغنی
ورقهای روغنی در ابعاد و اندازههای مختلف تولید و به بازار عرضه میشوند. ضخامت این ورقها معمولاً در حدود ۰٫۰۳ تا ۳ میلیمتر و عرض آنها حدود ۱۰۰ و ۱۲۵ سانتیمتر، در حالت استاندارد میباشد. ورقهای نورد سرد ( ورق روغنی )، اساس و پایه تولید ورق گالوانیزه (ورق سفید) هستند.
میزان دقت ضخامت ورقهای روغنی در پروسه نورد سرد تعیین میشود. برای به حداقل رساندن انحراف از میزان استاندارد ضخامت ورق روغنی، باید حین فرآیند نورد، نیروی وارده و کشش کنترل شوند. ورقهای روغنی استاندارد در ضخامتهای مختلفی به بازار عرضه میشوند و با درجات مختلف دستهبندی میشوند. هر درجه، دارای یک دامنه تولرانس، برای مقادیر کوچک خطا در ضخامت است. درجهی بالاتر به معنی این است که ورق نازکتر و درجه پایینتر بیانگر یک ورق فولادی ضخیمتر است.
انواع ورق روغنی
ورقهای روغنی بسته به نسبت عناصر بهکار رفته در آنها از قبیل: درصد کربن، منگنز، سیلیسیوم، فسفر، گوگرد، کروم و غیره، میتوانند خصوصیات متفاوتی داشته باشند. یک نکتهی بسیار مهم در رابطه با این ورقها این است که ورقهای روغنی تاریخ مصرف دارند، و بعد از گذشت زمان معینی ممکن است حین عملیات پرسکاری پاره شوند. انواع ورقهای روغنی با توجه به نوع آلیاژ بهکار رفته در آنها و همینطور فرآیند حرارتی انجام شده برروی آنها، به انواع زیر دستهبندی میشوند:
ورق روغنی St12: به این نوع ورقهای روغنی معمولی، ورقهای کششی گفته میشود. ورق روغنی St12 نسبت به ورقهای دیگر بیشترین میزان کاربرد را دارد و بیشتر در مصارف مختلف مرتبط با ساخت و ساز به کار گرفته میشود. از مزیت ورق روغنی St12، نسبت به دیگر ورقهای روغنی، می توان از تاریخ انقضای بالای آن که ۱۸ ماه است، نام برد.
ورق روغنی St13: ورق روغنی نیمه کشش St13، در سازههای صنعتی و غیرصنعتی با پرسکاری با عمق کم مورد استفاده قرار میگیرد. تاریخ انقضای ورق روغنی St13 حداکثر ۸ ماه است.
ورق روغنی St14: از ورق روغنی فوق کشش St14، به دلیل داشتن ساختاری انعطافپذیرتر نسبت به ورقهای روغنی دیگر، می توان در کاربردهای با پرسکاری عمیق استفاده کرد. ورق روغنی St14 بیشترین کاربرد را در صنایع خودروسازی دارد. از موارد مصرف آن میتوان به استفاده از آن در فیلترهای اتومبیل اشاره کرد. تاریخ انقضای ورق روغنی St14 مانند ورق روغنی St13، ۸ ماه است.
از جمله ورقهای روغنی با خصوصیات دیگر میتوان از موارد ذیل نام برد:
ورق روغنیEK2: با قابلیت لعابپذیری، برای ساخت صفحه اجاق گاز
ورق روغنیQSTE: با قابلیت ضد سایش، برای ساخت قطعات زیرین اتومبیل
مزایای استفاده از ورق روغنی
مقاومت بسیار بالای این ورقها در برابر فشارهای زیاد، یکی از مهمترین و با ارزشترین کاربردهای آنها بهشمار میرود. از دیگر مزایای آن میتوان به مواردی همچون تولید سریع، قیمت بهصرفه و ارزان نیز اشاره نمود.
روش تولید نورد سرد با پرداخت سطح خوب، ابعاد دقیق و شکل ظاهری با کیفیت از دیگر شاخصههای این محصول بهشمار میرود.
ورقهای نورد سرد یا همان ورقهای روغنی، پایه و اساس تولید ورقهای گالوانیزه (ورق سفید) نیز میباشند. ورقهای رنگی گالوانیزه، که به ورقهای رنگی نیز در بازار معروف هستند، از ورق گالوانیزهی خام تولید میشوند. این ورقها از وزن استاندارد ویژه، برخوردار هستند که تقریباً با وزن آهن معمولی یکسان است.
در ذیل به فرآیند تولید ورق روغنی اشاره کرده و مراحل تولید ورق روغنی را ذکر خواهیم کرد.
فرآیند تولید ورق روغنی
مادهی اولیه تولید ورق روغنی، ورق سیاه است که باید پس از طی مراحلی به ورق روغنی تبدیل شود که این مراحل شامل موارد زیراست:
۱- مرحلهی اسیدشویی: در این مرحله باید ورق سیاه با اسید شسته شود تا آلودگیها و پولکهای سطحی آن که باعث ایجاد یک لایهی سیاه در سطح ورق شده است، زدوده شود.
۲- مرحلهی نوردکاری: این مرحلهی مهمی در تولید ورق روغنی است. بهخاطر انجام عملیات نورد سرد روی ورق، در بازار به نام ورق نورد سرد نیز شناخته میشود. تفاوت ورق روغنی با سایر ورقهای فولادی، حاصل همین روش نورد سرد است. در مرحلهی نورد سرد، ورق سیاه ازبین غلتکهایی عبور داده میشود تا با اعمال نیروهای فشاری و کششی، ضخامت آن کاهش یافته و برای کاربرد در صنایع مختلف، خواص فیزیکی خاصی پیدا کند که از مهمترین آنها ایجاد مقاومت بالا و یکنواخت در کل سطح ورق و ایجاد ظاهری یکدست و صاف است. اما هنوز پس از انجام این مرحله، فولاد سختی خود را حفظ کرده و قابلیت شکلپذیری کافی را دارا نیست و باید وارد مرحلهی بعدی شود.
۳- مرحلهی آنیلکاری: در این مرحله، فولاد قابلیت انعطافپذیری پیدا میکند. آنیلکاری معمولا به دو روش انجام میشود: بچینگ یا پیوسته که ورق دراین مرحله، برای در امان ماندن از اکسیدشدن با هوای اطراف، ابتدا با روغن پوشانده شده و سپس توسط کورههای هوای داغ، گرمادهی میشود و بهشکل کویل درمیآید.
۴- مرحلهی پرداخت یا تمپررولینگ: در این مرحله، با انجام یک نورد سرد سطحی، با دمای خیلی پایین، سطح ورق یکنواخت و صیقلی میشود.
درصورتی که قصد خرید ورق روغنی را دارید میتوانید به صفحه قیمت ورق روغنی در وبسایت سراج توس مراجعه نمایید.
کارخانههای سازندهی ورق روغنی
کارخانهی فولاد مبارکه اصفهان
فولاد کاویان
کارخانهی فولاد کاویان دارای بیش از ۳۰ سال سابقه، در صنعت تولید آهنآلات و همچنین بهصورت تخصصی در حوزهی نورد، فعالیت دارد. این واحد صنعتی با ظرفیت تولید بیش از ۸۴۰ هزار تن در سال تولیدات خود را با عرض بین ۱۲۵۰ تا ۱۵۰۰ میلیمتر و ضخامت بین ۸ تا ۲۰ میلیمتر تولید و به بهرهبرداری میرساند.
کارخانهی فولاد گیلان
میتوان گفت کارخانهی فولاد گیلان، یکی از بزرگترین واحدهای صنعتی بزرگ در صنعت نورد میباشد. اغلب از ورقهای این واحد صنعتی برای ساخت لولههای آب، نفت، گاز، صنایع ساخت خودرو، مخازن تحت فشار و انواع مصارف ساختمانی و صنعتی استفاده می کنند.