ورق سرد

ورق-سرد-سراج-توس

ورق سرد تولیدی

ورق‌های فولادی معمولا از یکی از دو روش نورد سرد یا گرم تولید می‌شوند. ورق سرد، به ورق‌هایی گفته می‌شود که به وسیله‌‌ی نورد سرد تولید می‌شود و ورق‌هایی که در نورد گرم تولید می‌شوند، ورق نورد گرم نامیده می‌شوند. نورد سرد، به فرآیندی گفته می‌شود که برای تولید ورقه‌ها و تسمه‌ها با پرداخت سطحی و دقت ابعادی و افزایش مقاومت ورق به‌کار می‌رود. این ورقه‌ها که از طریق نورد گرم با کمترین ضخامت تولید می‌شوند، پس از طی مراحلی از قبیل اسیدشویی، ضخامت آن کاهش می‌یابد. به‌طور کلی می‌توان گفت که عملیات نورد سرد، باعث کاهش ضخامت با دقت ابعادی مورد نظر ورق‌های فولادی و حذف نقطه‌ی تسلیم می‌شود.

با ما همراه باشید تا با انواع ورق سرد و کاربردهای آن آشنا شوید.

ورق سرذ

انواع ورق سرد موجود در بازار

انواع ورق سرد براساس فرآیند تکمیلی که بعد از نورد سرد روی ورق انجام می‌شود، شامل موارد زیر است:

ورق روغنی

در بازارهای تجاری ورق روغنی به‌نام ورق سرد شناخته می‌شود. علت این نام گذاری را می‌توان شکل ظاهری این ورق دانست که آن را از سایر ورق‌ها متمایز می‌کند. این دسته از ورق‌ها با استفاده از تکنولوژی ورق نورد سرد تولید می‌شوند. ورق سرد، به دلیل شکل ظاهری و آغشته‌بودن به روان‌ساز، به ورق روغنی مشهور است. روی این ورق‌ها از روغن، به‌عنوان محافظ استفاده می‌شود. این کار باعث می‌شود که به مرور زمان از زنگ‌زدگی این محصول در برابر عوامل مختلف جلوگیری شود. کارایی ورق‌های روغنی جدید، نسبت به ورق‌هایی که در گذشته مورد استفاده قرار می‌گرفتند، بهبود یافته‌است. ورق‌های روغنی، امکان کنترل بهتر ضخامت، شکل، پهنا، سطح ظاهری و سایر خصوصیات کیفی دیگر را فراهم می‌کنند.

ورق گالوانیزه

ورق روغنی پایه‌ی تولید ورق گالوانیزه می‌باشد که با استفاده از روش‌های مختلف پوشش‌دهی برروی آن، پوشش گالوانیزه اضافه می‌شود.

همانطور که می‌دانید، پوشش گالوانیزه، پوششی از فلز روی بوده که از خوردگی ورق جلوگیری می‌کند. ورق گالوانیزه در صنعت با ضخامت‌های ۰٫۸ تا ۵ میلی‌متر در کارخانه‌هایی نظیر فولاد مبارکه اصفهان تولید می‌شود.

ورق رنگی

پایه‌ی تولید ورق رنگی، ورق گالوانیزه می‌باشد. در این ورق‌ها با استفاده از تکنولوژی‌های مختلف، رنگ‌های متنوع به‌صورت پیش رنگ کوره‌ای به‌آن افزوده می‌شود. استفاده‌ی عمده از این نوع ورق‌ها در پوشش سقف شیروانی، خودروسازی، یخچال‌سازی و نمای خارجی ساختمان، می‌باشد.

ورق قلع‌اندود

یکی از انواع ورق سرد، ورق قلع‌اندود یا همان تین‌پلیت است. قلع‌اندود کردن فرآیندی است که طی آن، بر روی فولاد یا آهن لایه‌ی نازکی از قلع پوشانده می‌شود. محصول نهایی بدست‌آمده از این فرآیند، ورق قلع‌اندود می‌باشد. مهمترین خاصیت این ورق، حفظ و نگهداری موادغذایی و سایر محصولات و همچنین فرم‌پذیری عالی و عدم شکنندگی حین حمل و نقل می‌باشد و به‌همین دلیل است که از ورق تین‌پلیت، در صنایع بسته‌بندی موادغذایی، شیمیایی، دارویی و … استفاده می‌کنند.

برای خرید آنلاین ورق سرد، با بهترین قیمت‌های روز به وب‌سایت سراج توس مراجعه کنید. پشتیبانان ما در سراج‌‌ ‌توس در هر زمان از شبانه‌روز، آماده پاسخگویی به‌شما هستند. 

کاربرد ورق سرد

همان‌طور که گفته‌شد انواع ورق سرد شامل، ورق روغنی، ورق گالوانیزه، ورق رنگی و ورق قلع‌اندود، می‌باشد که در ادامه شما را با کاربرد هر یک ازین ورق‌ها، آشنا می‌کنیم.

ورق قلع‌اندود

ورق‌های قلع‌اندود، به‌دلیل خاصیت ضدزنگ، مقاومت در برابر خوردگی، انعطاف‌پذیری بالا و ضخامت کم برای انواع بسته بندی‌های فلزی استفاده می‌شوند و نقش غیرقابل انکاری در صنعت بسته‌بندی محصولات دارند.

در صنعت خودروسازی از ورق قلع‌اندود در فیلترهای روغن، واشرهای درزبند سرسیلندر و قطعات‌الکتریکی ماشین‌آلات و …. استفاده می‌شود.

از ورق‌قلع‌اندود در صنعت ساختمان‌سازی در مواردی همچون فاصله نگهدارها برای شیشه دوجداره، نرده‌های سقف کاذب، بازتابنده‌های نور، پرده‌های رادیاتور، شیرهای تقویت شده، در پوشش بام و پوشش نمای صنعتی و تجاری، لوازم جانبی ساختمان و … استفاده می‌کنند.

از جمله لوازم‌خانگی که در ساخت آنها از ورق‌قلع‌اندود استفاده می‌شود، می‌توان به قالب‌های کیک، قطعات سازنده‌ی کپسول گاز، کنسرو سازی، اسپری‌ها، ساخت بطری‌های مواد نوشیدنی، سربطری و بسته‌بندی مواد غذایی اشاره‌کرد.

بیشترین استفاده از ورق‌های قلع‌اندود در تجهیزات الکتریکی، انواع کاور باتری و روکش برخی از قطعات الکتریکی می‌باشد همچنین برای ساخت فیلم‌های عکاسی و روکش محافظتی برای کابل‌های فیبر نوری نیز، از ورق قلع‌اندود استفاده می‌کنند.

ورق روغنی

از آنجا که ورق‌های روغنی ظاهری مناسب دارند، در صنایعی که نیاز به ورق‌هایی زیبا دارند مورد استفاده قرار می‌گیرند. به‌همین دلیل خریداران اصلی ورق‌های روغنی در صنعت، طیف گسترده‌ای دارند از جمله: صنعت ساختمان و ساخت و ساز، وسایل و لوازم خانگی، خودروسازها، سازندگان قفسه و ابزارهای طبقه‌بندی، ساخت بشکه‌ها و مخزن‌های فلزی. علاوه بر زیبایی، استحکام مناسب ورق‌های نورد سرد روغنی، آنها را تبدیل به کالایی پرکاربرد برای ساخت بدنه‌ی زیرین خودرو کرده ‌است.

ورق رنگی

از ورق رنگی به‌طور گسترده در صنعت و ساختمان‌سازی و همچنین برای ساخت انواع وسایل و تولیدات استفاده‌ می‌شود. به دلیل مقاومت در برابر شرایط رطوبتی و اسیدی و قلیایی و همچنین شکل ظاهری مناسب، ورق رنگی معمولا به عنوان انتخاب اول می‌باشد. البته از نظر اقتصادی و اختلاف قیمت ورق رنگی با ورق گالوانیزه، استفاده از ورق گالوانیزه در برخی از مواردی که قیمت مد نظر است توجیح می‌شود.

به صورت کلی موارد استفاده از ورق رنگی عبارت است از: صنعت ساختمان مانند سقف کاذب، نمای خارجی ساختمان، نماهای دکوراتیو، سقف و بدنه‌ی انبارها و کارگاه‌ها، صنایع فلزی مانند کابینت، ساندویج پانل برای پوشش سقف و دیوار و سقف شیروانی، لوازم خانگی مانند بدنه‌ی یخچال، ماشین لباسشویی اجاق گاز و آبگرمکن، بدنه‌ی کیس‌های کامپیوتر، صنعت حمل و نقل مثل ساخت کانتینرها، در سرد خانه‌ها، در بدنه‌ی دیگ‌های بخار و ماشین آلات صنعتی.

ورق گالوانیزه

از جمله برخی کاربردهای ورق‌های گالوانیزه، می‌توان به این موارد اشاره‌کرد: در برخی از قطعات لوازم خانگی و تجهیزات آشپزخانه

پانل‌ها و تابلوهای برق، سینی کابل، مجراهای هوا و دودکش‌ها ، ناودان‌ها و لوله‌ها، مخازن، بدنه و سقف سوله‌ها و سالن‌ها.

 از آهن گالوانیزه، در ساخت لوازمی مثل: کابینت آشپزخانه، لوله بخاری، لوله‌های آب، کانال کولر، شیروانی منازل و هر مکان دیگری که ممکن است در معرض خوردگی آهن وجود داشته باشد، استفاده می‌شود.

 

ورق سرد

ویژگی ورق‌های سرد

ورق‌هایی که از طریق فرایند نورد گرم با حداقل ضخامت تولید می‌شوند روی آنها پس از اسیدشویی، عمل کاهش ضخامت و یا تغییر شکل از طریق فرایند نورد سرد انجام می‌پذیرد.

از جمله کاربردهای نورد سرد، می‌توان به صاف‌کردن ورق‌ها اشاره‌کرد. بدین صورت که از این طریق غلتکی که شامل دو دسته غلتک با قطر کم است انحنا ورق را که در فرایند قبل بوجود آمده را برطرف می‌نماید و با بیرون‌ آمدن از غلتک صاف می‌شود.

در حقیقت هدف از نورد سرد، کاهش ضخامت ورق، تحت فشار بسیار بالا می‌باشد که معمولاً در دمای اتاق و حداکثر تا ۲۰۰ درجه‌ی سانتی‌گراد انجام ‌می‌شود.

از مهم‌ترین ویژگی‌های ورق سرد از جمله ورق گالوانیزه و ورق روغنی، مقاومت آن در برابرفشار بالاست. همچنین تنوع در رنگ و سایز باعث شده این محصولات در زمینه‌های متعددی که قبلا به آن اشاره‌ شد مورد استفاده قرار گیرند.

نحوه فرآیند نورد سرد

در فرآیند نورد سرد برای فرم دادن ورق‌های فلزی و تبدیل آنها به سایر محصولات فولادی، خم‌های متوالی در طول نوار فلز ایجاد می‌شود. این عمل با عبور دادن نوار فلزی از مجموعه غلطک‌های دوار انجام می‌شود. که در طول این فرایند ضخامت ورق ثابت است. همین مشخصه، این فرآیند را از سایر خطوط نورد متمایز می‌سازد چرا که در تمامی خطوط نورد ضخامت قطعه کار عوض می‌شود. عمل شکل‌دهی و خم‌کردن نوار فلزی به‌صورت آرام و مرحله‌ای انجام می‌گیرد و سرانجام نوار فلزی به شکل مقطع مورد نظر از جمله پروفیل که سطحی ثابت دارد تبدیل می‌شود. در هر مرحله از شکل‌دهی حداقل دو غلتک وجود دارد که ایستگاه غلتکی را تشکیل می‌دهد. هر ایستگاه می‌تواند شامل غلتک‌های جانبی، با محورهای غیرافقی نیز باشد. تعداد ایستگاه‌های شکل‌دهی بستگی به خواص فلز، نوع مقطع، ضخامت نوار فلزی و سایر پارامترهای شکل‌دهی دارد.

بخش‌های اصلی فرآیند نورد سرد

فرآیند نورد سرد دارای ویژگی‌های افزایش تنش تسلیم، افزایش سختی ماده، افزایش نابجایی در ساختار کریستالی در انجام عملیات می‌باشد. از مزایای استفاده از روش نورد سرد، می‌توان به موارد ذیل اشاره‌کرد : روغن‌کاری راحت‌تر، تلورانس کم‌تر و پرداخت سطح بهتر در غیاب سرما و اکسیداسیون

ابعاد ورق سرد در بازار

انواع گوناگون ورق سرد در بازار، ابعاد مختلفی دارند که در اینجا به ذکر برخی ابعاد ورق رنگی، بسنده می‌کنیم.

ورق رنگی با ضخامت  ۰٫۶ فولاد مبارکه اصفهان ابعاد ۱۲۵۰ آبی رول

ورق رنگی با ضخامت  ۰٫۵ فولاد مبارکه اصفهان ابعاد  ۱۲۵۰ نارنجی رول

ورق رنگی با ضخامت  ۰٫۷ فولاد مبارکه اصفهان ابعاد ۱۲۵۰ قرمز رول

ورق رنگی با ضخامت  ۰٫۷۵ فولاد مبارکه اصفهان ابعاد ۱۲۵۰ قرمز رول

ورق رنگی با ضخامت  ۰٫۵ فولاد مبارکه اصفهان ابعاد ۱۲۵۰ قهوه‌ای سوخته رول

کارخانجات تولید‌کننده‌ی ورق فولادی

از بزرگ‌ترین تولیدکننده‌های ورق فولادی در ایران می‌توان از کارخانه‌های زیر نام برد:

کارخانه‌ی فولاد مبارکه اصفهان، فولاد اکسین خوزستان، فولاد کاویان و فولاد گیلان

مجتمع فولاد گیلان، یکی از بزرگ‌ترین مجتمع‌های فولاد در کشور می‌باشد که از سال ۱۳۸۰ عملیات اجرایی احداث آن در زمینی به مساحت ۶۰ هکتار در شهر صنعتی رشت آغاز گردید و در سال ۱۳۸۲ به بهره‌برداری رسید. مساحت سوله‌های خطوط تولید نورد گرم این مجتمع ۳۲ هزار متر مربع و نورد سرد ۳۰ هزار متر مربع می‌باشد. آنچه که مجتمع فولاد گیلان را از سایر مجتمع‌های تولیدی فولاد در کشور متمایز می‌کند بهره‌گیری از تکنولوژی روز دنیا در فرآیندهای این شرکت و ظرفیت بالای تولیدات مختلف، در این مجتمع فولاد است که محصولات آن بخش اعظمی از نیاز کشور را به صنایع مشتق از فولاد تامین می‌کند.

مجتمع فولاد گیلان از شرکت‌های بزرگ کشور است که با توجه به فراز و نشیب‌های زیادی که در سالهای اخیر به جهت تحریم ها و فشارهای اقتصادی به ایران واردشده همچنان به راه خود ادامه می‌دهد و خللی در فعالیت آن ایجاد نشده ‌است.

وب‌سایت سراج توس مناسب‌ترین قیمت ورق سرد را به‌صورت لحظه‌ای به شما ارائه می‌دهد.

 

 

مطالب مرتبط